IT sivuston haku

Page tree

IT sivujen etusivu: https://wiki.lamk.fi/display/it

Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Laitesuosituksia opiskelijan omalle päätelaitteelle


Lahden ammattikorkeakoulussa on siirrytty ns. BYOD-käytäntöön (Bring Your Own Device). BYOD tarkoittaa käytännössä, että opiskelijalla tulee olla käytettävissä opiskeluun oma päätelaite, joka on varauduttava ottamaan mukaan myös lähiopetukseen. Opiskelijoita kannustetaan oman kannettavan tietokoneen hankkimiseen. Kannattaa myös huomioida kannettavan näytön koko. Peruskäytössä riittää 13-14 tuumainen näyttö, mutta esimerkiksi graafisessa työskentelyssä suositellaan vähintään 15 tuuman näytöllä varustettua konetta tai suurempaa erillistä näyttöä.

Koneen hankinnassa kannattaa muistaa myös se, että laadukas kone on käyttökelpoinen pidemmän aikaa. Näin ollen konetta ei välttämättä tarvitse uusia opiskelun aikana.  

Webshop-sopimusta ei ole jatkettu vähäisen käytön takia. 

Alla on muutama esimerkki eri käyttötapauksiin soveltuvista kannettavista tietokoneista. Uudempia versioita saattaa kuitenkin olla jo markkinoilla, joten suunnittele yhdessä opettajasi kanssa millainen laite olisi sinulle sopiva.


Versio 1: 250 – 500 €

Peruskone on riittävä suurimpaan osaan tutkinnoista. Se soveltuu tiedonhakuun, oppilaitoksen tietojärjestelmien ja toimisto-ohjelmien käyttöön, jne. 

CPU: i3, Atom tai vastaava 
Muisti: 4 gigatavua 
Näytönohjain: Integroitu    
Näytön resoluutio vähintään: 1366X768 (ns. HD-ready)

Lisäksi Headset: kuuloke-mikrofoniyhdistelmä (USB-liitännällä)


Versio 2: 500 – 800 €

Yleiskone: soveltuu suurimpaan osaan opintojaksoja eri koulutusohjelmissa. Toimii myös keskiraskaassa graafisessa työskentelyssä.

CPU: i5 (vähintään neljä ydintä)
Muisti: 8 gigatavua
Kiintolevy: suositellaan vähintään 256 gigatavun (SSD) tai 500 gigatavun (HDD) kiintolevyä
Erillinen näytönohjain
Ulkoisen näytön liitin (VGA, Display Port tai HDMI)
Näytön resoluutio vähintään: 1366X768 (ns. HD-ready)

Lisäksi Headset: kuuloke-mikrofoniyhdistelmä (USB-liitännällä)


Versio 3: yli 800 €

Tehokone raskaaseen työskentelyyn (vaativat graafiset sovellukset: 3D CAD, mallinnus, videotyöskentely, jne.) Tässä hintaluokassa suositellaan harkitsemaan pöytäköneen hankkimista, sillä koulussa työskentely tapahtuu tietokoneluokissa.

CPU: i7 
Muisti: 16 gigatavua
Kiintolevy: suositellaan vähintään 512 gigatavun (SSD) tai 1 teratavun (HDD) kiintolevyä
Erillinen näytönohjain
Ulkoisen näytön liitin: (VGA, Display Port tai HDMI) 
Näytön resoluutio suositus: 1920X1080 (FullHD)

Lisäksi Headset: kuuloke-mikrofoniyhdistelmä (USB-liitännällä)


Käyttöjärjestelmävaatimukset

Windows-käyttöjärjestelmä: minimivaatimus Windows 7

Applen OS X -käyttöjärjestelmällä toimivissa tietokoneissa voidaan joillain opintojaksoilla vaatia virtualisointiympäristössä toimiva Windows-käyttöjärjestelmä. Näillä opintojaksoilla käyttöjärjestelmälisenssi tarjotaan pääsääntöisesti oppilaitoksen puolesta. 


Ohjelmistotarjonta

LAMKin opiskelijana olet oikeutettu tiettyjen ohjelmistojen opiskelijaversioihin.  Tarkemmat ohjeet ohjelmistojen hankinta- ja käyttöönottotavoista saa yleensä niiden opintojaksojen opettajilta, joiden opintojaksoilla ko. ohjelmistot ovat käytössä. 

Lisenssien mahdollistamissa puitteissa tarjoamme mahdollisuuden käyttää ammattiohjelmistoja virtuaalityöpöydällä, jolloin satunnainen tehokoneen tarve vähenee, kun erikoisohjelmisto käyttää palvelimen laskentatehoa ja muistia. Tarkempia tietoja niiden opintojaksojen opettajilta, joiden opintojaksoilla ko. ohjelmistot ovat käytössä.