OPINTO-OPAS 2013-2014
MATERIAALITEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA
Tutkinto: Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto
Tutkintonimike: Insinööri AMK
Laajuus: 240 op
Lahti on tunnettu ja perinteikäs tekniikan alan opiskelupaikka. Materiaalitekniikan koulutusohjelmassa Lahdessa opiskelija voi hankkia osaamista ja erikoistua johonkin kolmesta toimialasta: puutuoteteollisuus, muoviteollisuus tai tekstiili- ja vaatetusteollisuus. Lahden alueen monet yritykset tarjoavat hyvät mahdollisuudet käytännön harjoitteluun ja opintoihin sisältyvien projektitehtävien suorittamiseen.
Opinnot tarjoavat laaja-alaisen tuotannollisen ja materiaaliopillisen koulutuksen, johon sisältyvät suuntautumisen mukaisesti kaikki keskeiset materiaalityypit ja joiden jatkojalostukseen yhdistyvät korkea teknologinen osaaminen ja kestävä kehitys. Hyvin varustetut automaatio- ja robotiikkalaboratoriot edustavat modernia osaamista. Kieli-, johtamistaito- ja yritystalousopinnot täydentävät osaamista kotimaisiin tai kansainvälisiin tehtäviin luoden hyvät mahdollisuudet toimia koulutusohjelman eri toimialoilla asiantuntija- ja johtotehtävissä.
SUUNTAUTUMISVAIHTOEHDOT
Muovitekniikka
Muovit ovat nykyään osa jokapäiväistä elämää, sillä niitä tarvitaan käytännössä kaikissa yhteiskunnan kannalta elintärkeissä toiminnoissa. Muovit ovat materiaaliryhmänä vielä nuoria, mutta niiden tekninen kehitys on ollut nopeaa ja niinpä ne mahdollistavat entistä keveämmät, vähemmän materiaalia sisältävät ja yhä pitkäikäisemmät tuotteet. Muovit ja muoviteollisuus tarjoavat monia ratkaisuja esimerkiksi energiatehokkaiden ja ympäristöystävällisten materiaalien ja prosessien kehittämiseen. Jotta muovien tarjoamat mahdollisuudet voidaan hyödyntää, tarvitaan alan osaajia.
Valmistuttuaan insinöörit toimivat muovituotteiden ja muottien suunnittelussa, muovituotteiden valmistuksessa sekä erilaisissa muoviteollisuutta ja muoveja tuotteissaan käyttävää teollisuutta palvelevissa asiantuntija-, osto- ja myyntitehtävissä. Osa valmistuneista voi perustaa oman yrityksen tai toimia opetus- ja koulutustehtävissä. Tärkeää on, että valmistuttuaan henkilö kykenee sopeutumaan työpaikkansa työympäristöön ja kehittyy mahdollisimman nopeasti tuottavaksi työyhteisön jäseneksi valitsemallaan erikoistumisalalla.
Puutekniikka
Puu uusiutuvana luonnonmateriaalina on kotimaiselle puutuoteteollisuudelle ja sen tulevaisuuden kehitykselle suuri mahdollisuus. Puutuoteteollisuus jalostaa kotimaista uusiutuvaa puuraaka-ainetta ympäristöystävällisesti korkealaatuisiksi tuotteiksi. Teollisuuden tuotantomenetelmät ovat nykyaikaisia ja niissä hyödynnetään tietotekniikan sovellutuksia ja automaatiota ottaen huomioon työntekijöiden viihtyvyys sekä teollisuuden ympäristövaikutukset.
Suomen puutuoteteollisuus on kansainvälisesti arvostettua ja kilpailukykyistä. Viennin ja kansainvälisten yhteyksien merkitys on puutuoteteollisuudelle erittäin tärkeää niin kuin on myös Lahden alueen merkitys koko suomen puunjalostusteollisuudelle, koska alueella on Suomen suurin ja monipuolinen puutuoteteollisuuden keskittymä. Puuinsinöörien koulutus aloitettiin Lahdessa jo yli 50 vuotta sitten. Lahti sopii puualan koulutukseen erityisen hyvin, koska koulutuksen ja puutuoteteollisuuden välillä tehdään tiivistä yhteistyötä, joka hyödyttää molempia osapuolia. Opiskelun eri vaiheissa opiskelijat tekevät yrityksissä monipuolisia projektitehtäviä.
Puutekniikan opinnot tarjoavat laajan tuotannollisen ja materiaaliopillisen koulutuksen, johon sisältyy saha- ja puulevyteollisuus, huonekalu- ja puusepänteollisuus sekä puurakenneteollisuus. Opinnoissa keskitytään myös korkean teknologian osaamiseen ja kestävään kehitykseen. Koulutusta toteutetaan luentojen, harjoitustöiden sekä projektitöiden muodossa. Harjoittelujaksoja ja projektitöitä tehdään yritysyhteistyökumppaneiden kanssa niin kotimaassa kuin ulkomailla.
Koulutus tarjoaa valmistuvalle insinöörille monipuoliset valmiudet työskennellä teollisuuden tai markkinoinnin tehtävissä. Tyypillisiä työtehtäviä ovat kehitys- ja johtotehtävät sekä suunnittelu- ja markkinointitehtävät niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Puutekniikan insinööri voi hakeutua myös tehdassuunnittelutehtäviin tai työskennellä puutalo- ja puurakenneteollisuudessa tuotannon ja suunnittelun tehtävissä.
Puu on tulevaisuuden materiaali ja ekologinen vaihtoehto. Puun käyttöä tullaan lisäämään kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti, koska puutuotteiden valmistus ja käyttö rasittaa vain vähän ympäristöä ja hidastaa ilmaston muutosta. Paperiteollisuuden muuttaessa ulkomaille suomalaisen puun käyttöä ja käyttökohteita tulee lisätä, mikä mahdollistaa uusien innovaatioiden luomisen. Tähän tarpeeseen Suomi tarvitsee uutta insinööriosaamista.
Tekstiili- ja vaatetustekniikka
Tekstiili- ja vaatetusala on viime vuosikymmenien aikana muuttunut radikaalisti. Siitä on tullut hyvin monimuotoista ja monitieteistä. Tekstiilien ja vaatteiden valmistus alkaa kuidun valmistuksesta ja värjäyksestä ja päättyy valmiiseen vaatteeseen, sisustustekstiiliin tai tekniseen käyttötarkoitukseen soveltuvaan tuotteeseen kuten hygienia- ja sairaalatekstiiliin. Tekstiileihin ja vaatteisiin voidaan integroida erilaisia teknisiä laitteita sekä uusia mekaanisia ja kemiallisia ominaisuuksia, joiden avulla niihin saadaan ns. älykkäitä toimintoja. Toisaalta tämän päivän vaatteelta vaaditaan myös ekologisuutta ja eettistä valmistusta.
Koulutusohjelmamme paneutuu vaatetusalan tietoteknisiin sovelluksiin ja niitä käytetään mm. suunnittelussa, kaava- ja valmistustekniikassa sekä tuotannonohjauksessa. Opiskelija perehtyy myös tekstiilimateriaaleihin ja niiden valmistukseen, ekologiaan ja testaukseen, tuotteen suunnitteluprosessiin, vaatetusfysiologiaan sekä vaatetusalan kansainväliseen toimintaan. Globaalitoiminta vaatetusalalla on arkipäivää. Materiaalien toimittajat ja tuotteen valmistajat, samoin kuin tuotteen ostajat ja loppukäyttäjät ovat usein ulkomaalaisia. Kansainvälistyvässä työelämässä tarvitaankin riittävää kielitaitoa, eri kulttuurien tuntemusta sekä logistiikan hallintaa.
Tekstiili- ja vaatetustekniikan insinöörillä on valmiudet toimia tekstiili- ja vaatetusteollisuuden johto-, kehitys-, tuotannonsuunnittelu- ja markkinointi- ja hankintatehtävissä sekä alan itsenäisenä yrittäjänä ja konsulttina. Toimintaympäristöinä voivat olla mm. kutomot, neulomot, värjäämöt, pesulat, vaatetus- ja turkisalan yritykset ja maahantuojat, teknisten tekstiilien valmistajat, tutkimusosastot, koulutuslaitokset sekä kauppa.
Suuntautumisvaihtoehdon valinta
Suuntautumisvaihtoehdon valinta tehdään ensimmäisen lukuvuoden 2. periodin jälkeen ennen tammikuussa alkavaa 3. periodia. Mikäli eri suuntautumisvaihtoehtojen opiskelijamäärissä on hyvin suuria eroja, voidaan asettaa ehtoja valinnan toteutumiseen.
Muovitekniikan suuntautumisvaihtoehto
ops1314-tl-materiaalitekniikka-muovitekniikka.pdf 06.05.2013