Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Paikka kerätä ja linkittää tietoa, koota ja laatia ohjeistuksia sekä jakaa kokemuksia mobiililaitteiden käytöstä opetuksessa. Lukusuositus Hamk:in ja InnoOmnian Mobiiliopas mitä lisäarvoa mobiililaitteiden käyttö tuo ja miten mobiililaitteita voi ja kannattaa hyödyntää opetuksessa ja ohjauksessa 

  

Salpaukseen kaivataan yhtenäisiä käytäntöjä ja ohjeistusta tablettitietokoneiden opetuskäytöstä. Alussa tarvitaan sopimuspohja, ohjeita ylläpitoon ja käyttäjätileihin jne., jatkossa taas esimerkkejä opetuskäytöstä. Avoin sivusto kokoaa asiat, osallistu ja jaa tietosi wikisivulle tai luonnosmuistioon

1 LAITEHANKINTA
2 LAITTEEN KÄYTTÖ
|

Mobiililaitteen KÄYTTÖSOPIMUS Salpauksen opiskelijoille (pdf)

 Lisätietoa sopimuksen käytöstä

Sopimus on laadittu TutKIVA-hankkeessa. Pohjana on käytetty InnoOmnian OPH:n Mobiilioppiminen-ohjesivustolla esiteltyä mallipohjaa sekä Salpauksessa aiemmin tehtyjä sopimuspohjia. Kohdassa 5 on linkki InnoOmnian sopimuksen liitteeseen, jossa on kerrottu mobiililaitteiden käyttöön useimmiten liittyvistä tekijänoikeuksista ja käytössäännöistä.

Sopimus on pdf-muodossa, joten sen voi tulostaa käsin täytettäväksi ja allekirjoitettavaksi. Se on vapaasti käytettävissä joko sellaisenaan tai pohjana oman sopimuksen laadinnalle. Jos tarvitset muokattavaa doc-pohjaa ota yhteyttä verkkoapu(at)salpaus.fi Sopimuksessa on tarkoituksella jätetty tyhjä kohta mahdolliselle omalle, esim. ala- tai hankekohtaiselle lisäykselle.

Lisätietoja tekijöiltä Hanna Toijala ja Laura Laakkonen  

Mobiili Outlook työsähköpostin synkronointi yhteen mobiililaitteeseen Tietohallinnon ohje henkilöstölle (Kori, AD)

https://kori.phkk.fi/ypa/tietohallinto/ohjeet/sahkoposti/Sivut/MobiiliOutlook.aspx

3 MOBIILISOVELLUKSET / APPSIT

JAETUT APPS-VINKIT JA KOKEMUKSET - täydennä osaltasi sivua!

 Vinkkejä ja esimerkkejä mobiilisovelluksista
 iTunes lahjakortin ostaminen ja käyttö
 • Applen mobiililaitteiden appsit (mobiilisovellukset) ostetaan App Storesta helpoiten suoraan mobillilaitteella. Ilmaisten appsien ostamiseen tarvitaan iTunes tili ja henkilökohtainen Apple ID.
 • Maksullisia appseja varten iTunes-tiliin tulee liittää joko omat luottotiedot tai vaihtoehtoisesti saldoa voi lisätä iTunes-lahjakortilla. Yksi lahjakortti liitetään kerralla ja kokonaan aina yhteen tiliin, josta sitä automaattisesti käytetään ostosten yhteydessä. Kun saldo loppuu, maksut veloittavat taas luottokorttia.
 • Lahjakortit opetuskäyttöön voi hankkia Salpauksessa itse tai niitä voi tilata nyt myös Tietohallinnon kautta! Kortteja saa ostettua Lahdesta mm. Omena Group liikkeestä ja R-kioskeista.

Alla ohje iTunes lahjakortin käyttöön ottoon eli aktivointiin iPadilla (tai iPhonella).

 


 

 


Keskustelua verkossa

Mobiili ammatillisella avoin valtakunnallinen Facebook-ryhmä
Tablettitietokoneet opetuksessa
xTune-parvi salpauslaisille
Kurssi- iPad työkäytössä
xTune-parvi salpauslaisille

Tietoa, ohjeita ja esimerkkejä

 


Käyttö Salpauksesssa
Hankkeita
Koulutuksia 2013-2014 
Ohjausta Salpauksessa
 • Tiedustele Salpauksen verkko-opetuspalveluista ja verkko-opetuksen mentoreilta henkilökohtaista/pienryhmäohjausta mobiililaitteiden käyttöön. Yhteystiedot - verkkoapu(at)salpaus.fi

 

 

Recently Updated

As you and your team create content this area will fill up and display the latest updates.

 
Navigate space
 Case: TutKIVA iPad/iPad minit

Asioita, joita tuli TutKIVA-hankkeessa vastaan laitehankintaa tehdessä

 • Minkä merkkinen mobiililaite opettajille/opiskelijoille (Apple, Android, Windows)?
  • Hankkeessa on vain vähän laitehankintaan rahaa. Päädyttiin hankkimaan tabletit vain niille opettajille, joilla ei ennestään sitä ole. Kaksi kuudesta käyttää henkilökohtaista omistamaansa laitetta.
  • Lisäksi opiskelijoiden käyttöön ja lainattavaksi on tarkoitus hankkia muutamia laitteita. Pääosin opiskelijat käyttävät omia mobiililaitteitaan (älypuhelimet, tabletit) BYOD-periaatteella (Bring Your Own Devices). Opiskelijat voivat käyttää myös hankkeen aloille jo aiemmin hankittuja, opetuskäyttöön lainattavia tabletteja.
  • Hankittavaksi laitteeksi valittiin (tällä hetkellä) vertailuissa helppokäyttöisimmäksi ja kohtuuhintaiseksikin todettu iPad. Laitteella on tarkoitus käyttää ennen kaikkea some-palveluita top-jaksolla. Päätöstä tehdessä ollaan tietoisia, ettei iPadilla (ainakaan vielä) päästä oppilaitoksen verkossa/IE-selaimesssa ainoastaan toimiviin sovelluksiin ja ympäristöihin. 
 • iPad vai iPad mini?
  • päädyttiin iPad miniin, koska samat ominaisuudet ja koko kätevämpi kuin normaalikokoisessa iPadissa.
  • lisäksi monelle alalle hankittu jo iPadeja, joten jos mini osoittautuu jollekin pieneksi, voisi tiedustella minin vaihtoa iPadiin?
 • Laitteen ostaminen vai leasing?
  • Yleensä hankkeessa ostetaan laitteet. Koska teknologia kehittyy huimaa vauhtia, voi kahden vuoden leasing-ajan jälkeen (2016 alussa) laite olla jo vanhentunut.
  • Selvisi, että leasing on myös hankkeessa on mahdollista, jos koulutusala sitoutuu maksamaan leasing-vuokran hankkeen päätyttyä. (Hanke päättyy 2014 lopussa, leasing 2015 lopussa.) 
  • Leasing tulee (ainakin vielä) tablettien suhteen ostamista edullisemmaksi, koska jälleenmyyntiarvo on hyvä. (Vrt. esim. kannettavien kohdalla asia toisin päin.
 • SIM-kortillavai ilman?
  • Käytettävyyden takia mobiililaite kannattaa ottaa SIM-korttipaikan eli 3G nettiyhteyden kanssa. Jälkeenpäin korttipaikkaa ei voi enää lisätä laitteeseen. Pelkästään langattomien verkkojen varassa toimiminen hankaloittaa liikaa käyttöä, vaikka wi-fi-verkkoja onkin jo kattavasti oppilaitoksen tiloissa, mm. uudistunut ja toimiva avoin wi-fi-verkko PHKK_WLAN.
  • Tiedonsiirtoliittymän edullimman koon (1M) kuukausihinta on vain muutaman euron, 1M riittää useimmille hyvin.
 • Muistin määrä (16 Gt/ 32 Gt)?
  • Mobiililaite ei ole ensisijaisesti materiaalien varastointipaikka. Enemmän muistitilaa vieviä kuvia ja eritysesti videoita otetaan ja muokataan mobiililaitteella mutta valmiit tuotokset siirretään eli viedään tarkoitukseen sopiviin, yleensä ilamisiin kuva- ja videopalveluihin (pilvipalvelut). Pienin ja edullisin 16 Gt muisti riittää normaalikäyttöön. Ks. verkkokeskustelua aiheesta.
 • Millaiset suojakuoret?      
  • Yleisimmät suojakuoret (sekä iPad/iPad minille) ovat Smart Cover (magneetilla kiinittyvä, irroitettava, taakse kolmioksi, laitteen tueksi taittuva kansi) ja Smart Case (laite upotetaan suojakuoren sisään, taakse kolmioksi, laitteen tueksi taittuva kansi). Monia muitakin malleja on toksi tarjolla. Smart Coverin hinta on kolmisen kymppiä, kalliimmat suojakuoret ovat 50:stä eurosta ylöspäin.
 • Lisätietoa verkkoapu(at)salpaus.fi