Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

OHJEITA MOODLE 2.3 - etsi aiheita oikealla olevasta sisällysluettelosta
(star)
=helppokäyttöinen parannus | (question)=vaatii pikaohjeen | (star)(star)=odotettu uusi ominaisuus | (question)(question)=vaatii pidemmän ohjeen

Suositeltu nettiselain

IE:n sijaan kannattaa käyttää Firefox-selainta, asennusohje (pdf)

 Lue lisää

Moodlessa saattaa ilmetä hitautta, jos käyttää Internet Explorer-selainta (IE). Tietokoneelle suositellaan asennettavaksi Firefox-selain. Lue ohjeet kuinka asennat Firefoxin omalle työkoneella ->  

Firefox-asennusohje (pdf)

Tekstinä: Avaa IE:n Suosikit/Konsernin linkit/ATK-sovellusluettelo, valitse Firefox, Asenna).

Jos kansio ei näy Suosikeissa voit käyttää suoraa linkkiä http://sccm.ad.lpt.fi/CMApplicationCatalog/

Tarvittaessa soita Helpdesk p. 5555.

1. Otsikon pikamuokkaus (question)

Voit pikamuokata aktiviteetin tai aineiston otsikkoa poistumatta kurssin pääsivulta. Muokkaus-tilassa, klikkaamalla kynä -painiketta, voit pikamuokata aineiston tai aktiviteetin otsikkoa.Muokkauksen jälkeen otsikon tallennus Enter-painikkeella tai peruminen Esc-painikkeella.


2. Tallennuksesta muistuttaminen (star)

Moodle varoittaa käyttäjää, jos käyttäjä on päivittämässä ainestoa tai aktiviiteeti ja siirtyy toiselle sivulle ilman tallentamatta muutoksia.

3. Aihelaatikot eli osiot

Osioiden siirto Drag&Drop (star)

Osioiden eli aihelaatikoiden siirto kurssin etusivulla tapahtuu muokkaus-tilassa tarttumalla hiirellä osion vasemassa yläkulmassa olevaan siirto-kuvakkeeseen ().

Osio raahataan haluttuun paikkaan ja päästetään irti (Drag&Drop).

Osioiden pikalisäys ja poisto (question)

Kurssin etusivulla voit lisätä ja poistaa näkyvistä osioita ilman, että tarvitsee mennä kurssin asetuksiin. Klikkaamalla viimeisen osion oikeassa alareunassa olevia plus ja miinus -painikeita, voit lisätä () tai poistaa () näkyvistä viimeisen osion.

4. Aktiviteetit ja aineistot 

Aktiviteettien ja aineistojen lisäys (star)

Aktiviteettien ja aineistojen lisääminen tapahtuu klikkaamalla -painiketta,

Aktiviteetit ja aineistot löytyvät nyt yhdellä kertaa aukeavasta valikosta. Valitsemalla aktiviteetin tai aineiston vasemmasta sarakkeesta ilmestyy oikeaan sarakkeeseen lisätietoa valitusta aktiviteetista tai aineistosta.

Perinteinen aktiviteettien lisäystapa

Voit palata perinteiseen erikseen ryhmittelyyn klikkaamalla Asetukset-lohkossa Aktiviteettien valitsin pois päältä-linkkiä.Aktiviteettien ja aineistojen siirto (star)

Aktiviteettien ja aineistojen siirto kurssin etusivulla tapahtuu muokkaus-tilassa tarttumalla hiirellä siirto-kuvakkeeseen ().

5. Tiedostot 

Tiedoston tuonti Drag&Drop (star)

Voit raahata tietokoneen työpöydältä tai kansiosta tiedostoja suoraan kurssin sivulle valitsemalla tiedoston/tiedostot ja tiputtamalla ne haluttuun aihelaatikkoon, eli osioon (Drag&Drop).

 

 

Voit tuoda samalla tavalla kansioita zip-pakattuna ja purkaa kurssille omaksi kansioksi.

Tiedostojen alias-linkitys (star)(star) (question)(question)

Opettaja voi käyttää omiin yksityisiin tiedostoihin tuotua tiedostoa ns. aliaksena. Yhtä ja samaa tiedostoa voi käyttää useaan kertaan tarvitsematta ladata sitä kuin kerran Elsaan. Aina kun päivittää alkuperäistä tiedostoa muutokset tulevat voimaan kaikkialle, jonne tiedosto on alias-linkitetty.

 

1. Tiedoston lataaminen


 • Klikkaa Omat yksityiset tiedostoni linkkiä Navigointi -lohkossa tai
  • vaihtoehtoinen reitti: Navigointi / Oma Elsani / Omat tiedostoni -lohko ja painike Hallitse yksityisiä tiedostojani.
 • Alla kuvat vaihtoehtoisista reiteistä.

TAI

 

Lataa tiedosto Yksityisiin tiedostoihin klikkaamalla Lisää -painiketta. Hae tiedosto omalta tietokoneelta Lataa tiedosto, tai muista käyttämistäsi palveluista .

 

Haettuasi tiedoston klikkaa lopuksi Tallenna muutokset -painiketta.

 

2. Alias-linkitys


Mene kurssille, jonne haluat lisätä tiedoston aliaksena. Luo uusi sisältö normaaliin tapaan mutta hae tiedosto kohdasta Lisää / Henkilökohtaiset tiedostot.

 

Tiedoston valinnan jälkeen avautuu tiedostonlisäysikkuna. Valitse Create an alias/shortcut to the file ja klikkaa Valitse tämä tiedosto -painiketta.

 

Aliaksena lisätyn tiedoston ikonin vasempaa alareunaan ilmestyy nuoli merkiksi.

Muutosten jälkeen klikkaa Tallenna -painiketta.

 

3. Alias-tiedostona käytetyn tiedoston päivitys


 • Tee ensin alkuperäiseen tiedostoon tarvittavat muutokset. 
 • Käytä joko koneellasi olevaa tiedostoa tai avaa tiedosto Elsasta muokattavaksi omalla koneella oikealla ohjelmalla (Word, PowerPoint jne.).
 • Tallentaessasi tiedostoa ensin koneellesi älä muuta nimeä, jotta Alias-tiedosto voidaan korvata eli ylikirjoittaa päivitetyllä tiedostolla.


Klikkaa Omat yksityiset tiedostoni linkkiä Navigointi -lohkossa.


Tiedostot jotka on lisätty aliaksena, näkyvät merkittyinä omissa yksityisissä tiedostoissa -kuviolla.

 

Hae nyt päivitetty tiedosto omiin yksityisiin tiedostoihin omalta tietokoneelta klikkaamalla Lisää / Lataa tiedosto.
Varmista, että tiedoston nimi on pysynyt samana kuin alias-tiedoston, jotta se voidaan ylikirjoittaa eli päivittää. 

 

Haettuasi tiedoston saat ilmoituksen samannimisestä tiedostosta. Klikkaa Ylikirjoita -painiketta.

 

Lopuksi klikkaa Tallenna muutokset -painiketta.

 

Tiedosto on nyt korvattu uudella ja kaikki alias-linkityksenä lisätyt tiedostot ovat päivittyneet kaikkiin Elsan kursseihisi.

 

Skydrive (star)

Tiedostonvalitsin vaihtoehdoksi on lisätty Microsoft Skydrive.

6. Uutta tehtävissä

Kolme tehtävätyyppiä yhdessä (star) (question)

Nyt kaikki tehtävätyypit -  verkkoteksti, tiedostojen lähetys ja uutena molemmat - luodaan samasta aktiviteetista Tehtävä. Tehtävätyypin valinta tapahtuu vasta asetuksista kohdasta Palautuksen asetukset.

 1. Oletustyyppinä on Tiedostojen palautus -tehtävä. On hyvä muuttaa asetuksista tiedostojen enimmäismääräksi esim. 3. (Opiskelija pääsee myös itse poistamaan omia tiedostojaan, hiiren oikealla.)
 2. Jos haluat luoda suoraan verkkoon kirjoitettavan tehtävän (esim. oppimispäiväkirjan), vaihda asetuksiin Verkkoteksti/Kyllä ja Tiedostojen palautus/Ei.
 3. Uutena tehtävätyyppinä on näiden kahden yhdistelmä, jossa valitset sekä Verkkotekstin että Tiedostojen palautuksen. Opiskelijan saate-viestillekin on valittavissa vielä oma paikkansa Palautuksen lisätiedot/Kyllä.

1)

2)3)

Verkkoteksti / Tekstin tuonti Wordista (question)

Verkkoteksti-tehtävässä teksti on paras kirjoittaa suoraan tekstikenttään.

 • Ongelmia voi syntyä, jos tekstiä tuo suoraan jostain ohjelmasta leikepöydän kautta (Kopioi/Liitä). Mukana siirtyy ohjelma-kohtaista koodia, jota Moodle ei pysty käsittelemään. Pahimmillaan tehtävää ei pääse enää jatkamaan ja opiskelija saa virheilmoituksen.

Tekstin voi tuoda myös Wordista kun käyttää siihen tarkoitettua toimintoa

 • Kopioi Wordissa haluttu teksti leikepöydälle, maalaa hiirellä alue ja kopioi se esim. pikanäppäinkomennolla Ctrl+C
 • Siirry Elsaan ja verkkoteksti-tehtävään.
 • Valitse tekstikentän yläpuolella olevista kuvakkeista alla olevassa kuvassa näkyvä Liitä Wordista. Toimi sitten ohjeen mukaan liittämällä teksti kenttään leikepöydältä Ctrl+V.

 • Lopuksi vahvista Liitä.
   

Tehtävän tarkastelu ja arviointi (question)(question)

 • Tarkastellaksesi opiskelijan tekemää tehtävää, avaa tehtävän linkki ja sivulta kohta Näytä palautukset. Kun opiskelija on jo aloittanut/tehnyt tehtävän, näet vihreän taustan tekstissä Lähetetty arvioitavaksi.
 • Pääset antamaan sanallista palautetta sekä arvosanan viereisestä sarakkeesta: Klikkaa Arviointi-sarakkeesta vihreää valintamerkkiä.
 • Myös Muokkaa-sarakkeen paperi-kuvakeen takaa löytyy sama Arviointi-sivun linkki. Jos tekstinä on Päivitä arvosanaa, olet aiemminkin arvioinut tehtävänpalautusta.

 • Arvioinnista avautuvassa uudessa palautteen annon ikkunassa näet ensin vain pienen osan tekstistä ja - uutena asiana - suurennuslasi-kuvakkeen takaa lopputekstin.
 • Voit sulkea opiskelijan tekstin ja palata opettajan omaan palaute-ikkunaan, johon voit kirjoittaa ja valita valikosta arvosanan. Arvosana määritellään tehtävän asetuksissa, oletusarvosana-asteikko on 100 - käy muuttamassa se paremmaksi, esim. S=Suoritusmerkintä.
 •  Tallenna palautteesi ja palaa opiskelijalistaukseen tai siirry suoraan seuraavaan opiskelijaaan Tallenna ja näytä seuraava.
 • Vinkki: Jos haluat tarkastella opiskelijan palautusikkunaa samalla kun kirjoitat itse palautetta avaa se (palautus tai palautteesi) uuteen ikkunaan, linkin päältä hiiren oikealla, Avaa uuteen. Järjestele ja muokkaa ikkunat sopivasti vierekkäin katsottaviksi.

8. Osioiden tiivistetty näkymä (star)(star) (question)

Kun verkkokurssilla on paljon sisältöä, voi olla hyvä muuttaa kurssin näkymä tiivistetyksi. Sivulla näkyvät silloin vain osioiden otsikot ja sisällön määrät. Näkymän muutos tehdään kurssin Asetukset/Kurssialueen sisällön taitto sivuille/Näytä kukin osio omalla sivullaan.

Kurssin pääsivusta tulee ikään kuin sisällysluettelo ja osioiden sisältö siirtyy alasivulle. Osiossa oleva sisällön määrä kerrotaan harmaalla tekstillä, ks. alla.

Kun avaat yhden osion sen otsikosta, saat painikkeet liikkumiseen edelliseen, seuraavaan ja takaisin pääsivulle. Alla avattuna Oppimateriaalit-osio.

Jos otat käyttöön tämän näkymän tiivistämisen, on tärkeää nimetä osiot eli aihelaatikot kuvaavasti ei siis jättää niitä numeroiksi. Otsikko muutetaan Muokkaa yhteenvetoa. Ota ensin pois valinta kohdasta Käytä otsikon oletusnimeä (oletusnimi = numero). Sitten pääset kirjoittamaan nimen ja halutessasi vielä alaotsikon Yhteenveto-kohtaan.

 

9. Muuta 

Ikonit muuttuneet

Tiedostotyyppi ja koko

 

 

Ohjeet aiheista